Firma de pompe funebre In Memoriam Bacău vă stă la dispoziție, și prin intermediul secțiunii de blog, cu informații importante legate de tot ceea ce ține de înmormântare, inclusiv care este procedura deces acasă.

Ce trebuie să faci atunci când decesul are loc acasă (procedura deces acasă)?

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți în cazul unui deces acasă este să anunțați medicul de familie cu privire la decesul survenit. Acesta vă poate ajuta și cu toate datele care trebuie înscrise în Certificatul Medical Constatator al Decesului (întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, semnătura și parafa medicului care a făcut constatarea, sigiliul/ștampila unității sanitare, în care trebuie consemnată cauza decesului, fără prescurtări, înscrisă cu majuscule).

Obținerea Certificatului de deces

Termenul de declarare al decesului este de maximum 3 zile (în acest termen se cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația). Actul de deces se întocmește,  la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul ori s-a găsit cadavrul, în baza următoarelor documente:

Certificatul Medical Constatator al Decesului

 • certificatul de naștere și de căsătorie (dacă e cazul);
 • actul de identitate al decedatului, care trebuie anulat de ofțerul stării civile;
 • livretul militar sau, după caz, adeverința de recrutare a celui decedat;
 • fotocopia actului de identitate al declarantului.

În cazurile în care declarantul nu poate prezenta certificatele de stare civilă și/sau actul de identitate al persoanei decedate, acesta declară, în scris, motivul neprezentării acestora, precum și datele de stare civilă ale decedatului. Împreunp cu Certificatul de Deces, veți obține și o Adeverință de Înhumare.

Pregătirea pentru înmormântare

Puteți apela la o firmă de pompe funebre care să preia toate grijile privitoare la organizarea înmormântării, întrucât vă poate oferi servicii complete de pompe funebre, printre care și serviciul de tanatopraxie (îmbălsămare).

Îmbălsămarea este o etapă obligatorie și care trebuie realizată de un specialist, folosind tehnici avizate de Ministerul Sănătății, altfel nu puteți primi aprobare pentru depunerea persoanei decedate la capelă. Așadar, este interzisă vechea pratică de toaletare a celuir decedat cu ajutorul vecinilor/membrilor din familie etc.

Serviciile de tanatopraxie sunt utile pentru că, prin procedeul de îmbălsămare, corpul neînsuflețit poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp. Această procedură se poate realiza doar după eliberarea certificatului de deces. Tanatopraxia presupune, pe scurt:

 • igienizarea și dezinfectarea corpului;
 • rehidratarea tegumentelor, pentru ca trupul să își mențină aspectul natural;
 • destinderea fizionomiei, pentru a înlătura eventualele semne ale suferinței de dinaintea decesului. Astfel, persoana decedată capătă un chip luminos, demn, care ușurează cât de cât și suferința celor din familie;
 • reconstrucția corpului în cazul unor accidente, de exemplu sau remodelarea anumitor părți ale corpului cu ceară (tanatoestetică);
 • cosmetizarea feței, la cererea familiei;
 • îmbrăcarea decedatului;
 • bărbierit/tuns, la nevoie;
 • așezarea corpului în sicriu.

Mai departe, puteți opta pentru pachetele funerare puse la dispoziția dumneavoastră de către firma de pompe funebre sau puteți să vă ocupați personal de alegerea sicriului și a celorlalte lucruri necesare ritualului de înhumare.

In Memoriam a conceput pachete funerare începând de la 984 lei și, de asemenea, vă așteaptă în magazine de pompe funebre, unde echipa noastră de specialiști vă poate oferi consultanță în alegerea celor mai potrivite obiecte necesare, de la sicriu, până la accesorii.

Pentru urgențe legate de servicii funerare în Bacău, ne puteți contacta la orice oră la 0722 318 066 sau 0722570345 – In Memoriam.

Sună acum la 0722318066