În religia ortodoxă, spre deosebire de alte confesiuni, incinerarea este interzisă, însă chiar și printre ortodocși există persoane care își exprimă dorința de a fi incinerate, din motive personale. Din aceste motive, considerăm că, indiferent de alegerile din cadrul fiecărei familii, este important să știți tot ceea ce presupune procesul de incinerare, dar și cărei rigori se supune acesta, în conformitate cu legea incinerării.

Despre incinerare și legea incinerării

Chiar dacă corpul neînsuflețit urmează să fie incinerat, slujba religioasă poate avea loc înainte, în funcție de specificul și regulile fiecărei religii în parte. Incinerarea unui corp neînsuflețit se va face într-un coșgiug special din lemn sau carton. Un aspect deosebit de important este să comunicați persoanelor de la crematoriu dacă persoana decedată are în corp proteze/stimulatoare cardiace etc., întrucât există riscul ca acestea să explodeze în timpul procesului care are loc la temperaturi extrem de mari – 1000 grade celsiusi. Incinerea durează câteva ore, iar la final familia va primi o urnă cu cenușa rezultată pe care o pot păstra unde doresc sau în funcție de dorința defunctului.

Acte necesare pentru incinerare:

 • certificat de deces;
 • certificat de îmbălsamare;
 • adeverință de incinerare;
 • certificat de depunere la capelă;
 • aviz sanitar de transport funerar;
 • autorizația de ridicare și transport al urnei cu rămășițele umane.

Legea incinerării. CAPITOLUL V. Norme privind crematoriile umane și incinerarea

„Art. 35. –
(1) Oricine are dreptul de a-și exprima dorința privind alternativa de a fi înhumat sau incinerat; în acest sens se poate manifesta în scris voința, respectiv organizarea incinerării prin act notarial sau prin desemnarea unei persoane conform prevederilor art. 17 alin. (1) din Legea nr. 102/2014.

(2) Solicitarea de incinerare va fi completată și semnată de persoana desemnată conform art. 17 din Legea nr. 102/2014 și va cuprinde datele de identificare a persoanei solicitante și a persoanei decedate; solicitarea va fi însoțită de copia certificatului de deces și copia cărții de identitate sau a pașaportului persoanei solicitante.

(…)

(1) Fiecare persoană decedată care urmează să fie incinerată va avea datele de identificare atașate sub forma unei brățări aplicate în jurul articulației gleznei sau mâinii, obligația etichetării revenind firmei de pompe funebre, care preia decedatul și efectuează transportul acestuia. Brățara de cadavru va conține date de identificare a decedatului: nume, sex și data nașterii.

(2) Poate fi incinerat orice cetățean străin sau apatrid decedat pe raza teritoriului României, cu condiția să existe aprobarea oficiului consular din România al țării al cărei cetățean a fost defunctul sau, în lipsa acestuia, aprobarea autorităților competente de la ultimul domiciliu al defunctului, precum și documentele emise de autoritățile de stare civilă: certificatul de deces, adeverința de înhumare/incinerare și documentele prevăzute la art. 38 alin. (3).

(3) Este interzisă incinerarea persoanelor neidentificate, respectiv a persoanelor cărora nu li s-a emis certificatul de deces și adeverință de înhumare/incinerare.

Art. 40. – Reviste (1)
Păstrarea urnelor cu cenușă se realizează în următoarele condiții:

a) urnele pot fi depuse în locurile special amenajate ale crematoriului/cimitirului;
Reviste (1)

b) urnele pot fi înhumate în cimitir, la o adâncime de minimum 0,5 m de la nivelul terenului sau pot fi depuse în mormânt/cavou.”

Sursa: lege5.ro

Despre In Memoriam, servicii funerare complete

Dacă doriți să vă ajutăm cu tot ce înseamnă organizarea înmormântării, noi vă stăm la dispoziție non stop. Pentru urgențe legate de servicii funerare în Bacău, ne puteți contacta la orice oră la 0722 318 066 – In Memoriam, firmă de pompe funebre Bacău

Iată gama noastră de servicii funerare complete, de la consultanță pentru actele necesare înhumării și până la organizarea înmormântării:

 • Servicii de igienizare.
 • Servicii de cosmetizare, toaletare și îmbălsămare.
 • Transport funerar în Bacău, dar și transport funerar intern și internațional pentru sicrie și pasageri.
 • Organizarea ritualului de înmormântare în Bacău.
 • Foto ceramică în Bacău, după ultima metodă în domeniul aplicării imaginii pe ceramică.

Pentru a consulta toate opțiunile puteți face clic pe Pachete funerare Bacău, potrivite oricărui buget.

 

Sună acum la 0722318066